
 
 
 
 
 
 
[We redact certain identifying information and certain potentially privileged, 
confidential, or proprietary information associated with the individual or entity, unless 
otherwise approved by the requestor.] 
 
 
 
[name and address redacted] 
 
 RE: Advisory Opinion No. CMS-AO-2007-01 
 
Dear [name redacted]: 
 
We are writing in response to your request for an advisory opinion on behalf of [name 
redacted] (the “Hospital” or the “Requestor”).  Your request pertains to a physician 
recruitment arrangement (the “Arrangement”) that was originally made between the 
Hospital and [name redacted] (the “Physician”) and which was later amended to include 
[name redacted] (the “Medical Group”), the physician-owned medical group practice into 
which the Physician was recruited.  Specifically, you seek a determination regarding 
whether the Hospital was required under the physician self-referral statute, section 1877 
of the Social Security Act (the “Act”), to include an excess receipts provision in the 
Arrangement and, if not, whether the Hospital may now amend the income guarantee 
loan agreement portion of the Arrangement to delete the excess receipts provision. 
 
You have certified that all of the information provided in your request, including all 
supplementary materials and documentation, is true and correct and constitutes a 
complete description of the relevant facts and agreements among the parties.  In issuing 
this opinion, we have relied solely on the facts and information presented to us.  We have 
not undertaken an independent investigation of this information.  This opinion is limited 
to the facts presented.  If material facts have not been disclosed or have been 
misrepresented, this advisory opinion is without force and effect. 
 
Based on the facts certified in your request for an advisory opinion and supplemental 
submissions, and for the reasons set forth below, we conclude that the Arrangement, if 
amended to delete the excess receipts provision, would not satisfy the requirements of the 
recruitment exception to the physician self-referral prohibition in section 1877 of the Act. 
We express no opinion regarding whether the Arrangement otherwise complies with 
section 1877 of the Act and the physician self-referral regulations as they apply to the 
Hospital, the Physician, or the Medical Group.  This advisory opinion is further qualified 
as set forth in section IV below and in 42 C.F.R. §§ 411.370 through 411.389. 
 



This opinion may not be relied on by any persons other than the requestor of this opinion, 
[name redacted]. 
 
I. FACTUAL BACKGROUND 

 
The Hospital is a small, acute care facility in [State redacted].  The Physician is a general 
surgeon who relocated to [State redacted] in April 2004 from [location redacted] to 
practice medicine in the geographic area served by the Hospital, as defined at 42 C.F.R. § 
411.357(e)(2).  The Medical Group specializes in general surgery and employed the 
Physician as of April 2004.   
 
In April 2004, the Hospital and the Physician executed an agreement (the “Original 
Agreement”), whereby the Hospital agreed to provide financial assistance to the 
Physician in return for the Physician’s agreement to relocate to the geographic area 
served by the Hospital in order to provide medical services.  (The Medical Group was not 
a party to the Original Agreement.)  The financial assistance provided by the Hospital 
under the Original Agreement was in the form of three loans:  (1) a moving expense loan; 
(2) a $25,000 loan if the Physician furnished professional services in the Hospital’s 
service area during April and part of May 2004; and (3) an income guarantee loan.  
Under the terms of the secured promissory note provisions attached to the Original 
Agreement, the Hospital would forgive all three loans if the Physician complied with the 
terms of the Original Agreement, including remaining in the Hospital’s service area for a 
period after the term of the income guarantee loan.   
 
At issue are the provisions of the Arrangement concerning the income guarantee loan 
under the Original Agreement.  Under the terms of that loan, the parties agreed that, for 
12 consecutive months beginning in September 2004, the Hospital would guarantee the 
Physician monthly revenue of $14,585, plus up to $19,296 per month for actual start-up 
and operating expenses directly attributable to the Physician’s medical practice 
(“Physician Expenses”), less the monthly amount collected by the Physician attributable 
to his performance of services for the Medical Group (“Physician Receipts”).  The 
Hospital informed the Medical Group that the income guarantee being paid to the 
Physician by the Hospital included amounts for all of the practice expenses attributable to 
the Physician’s practice.  Although the Medical Group was not a party to the Original 
Agreement, the Medical Group and the Physician arranged for the Physician to reimburse 
the Medical Group for such expenses.   
 
The income guarantee loan agreement portion of the Original Agreement also included an 
excess receipts provision, which specified that, if the Physician Receipts exceeded the 
sum of the guaranteed revenue and Physician Expenses in any monthly period, the 
Physician would be obligated to remit such excess to the Hospital, up to the amount of 
the then-outstanding principal and accrued interest under the income guarantee loan.  
 
On July 26, 2004, the “Phase II” regulations under the physician self-referral (or “Stark”) 
law became effective.  69 Fed. Reg. 16054.  Significantly, the new regulations in 42 
C.F.R. § 411.357(e)(4)(iii) contained a requirement that an income guarantee offered by a 



hospital to a physician joining a physician practice could only include amounts for 
practice expenses that are the “actual additional incremental costs attributable to the 
recruited physician.”  Four days earlier, on July 22, 2004, the Hospital, the Physician, and 
the Medical Group modified the Original Agreement by executing an amended 
agreement (the “Amended Agreement”). 
 
The Requestor certified that the Amended Agreement limited the monthly Physician 
Expenses to the actual additional incremental costs that the Physician or the Medical 
Group incurred and that were directly attributable to the Physician.  As a result, the 
Amended Agreement reduced the maximum allowable monthly Physician Expenses from 
$19,296 to $15,120.  Thus, the maximum monthly allowable payment the Medical Group 
was entitled to receive under the Amended Agreement for reimbursement of the 
Physician Expenses was considerably less than what the Hospital was liable to pay the 
Physician for expenses under the Original Agreement.  In addition, this change in the 
Amended Agreement potentially increased the amount that the Physician would be 
obliged to repay the Hospital.  For example, under the Original Agreement, if the 
Physician had Physician Expenses of $19,296 in a given month, and had practice 
revenues of $40,000 for that month, the Hospital would have been entitled to receive 
$6,119 under the excess receipts provision to apply towards any outstanding principal 
and accrued interest under the income guarantee loan, because the Physician Receipts of 
$40,000 would have exceeded the Hospital’s payment obligations ($14,585 as guaranteed 
income and $19,296 in expenses, or $33,881) by $6,119.  However, if the same monthly 
expenses and receipts were to occur under the Amended Agreement, the Hospital would 
be entitled to receive $10,295 under the excess receipts provision to apply to any 
outstanding principal and accrued interest.  In other words, the amount of the Physician’s 
receipts of $40,000 would have exceeded the amount of the Hospital’s liability ($14,585 
in guaranteed income and $15,120 in expenses, or $29,705) by $10,295. 
       
II. LEGAL ANALYSIS 
 

A. Law and Regulations 
 
Under the physician self-referral statute, section 1877 of the Act (42 U.S.C. § 1395nn), a 
physician may not refer a Medicare patient for certain, designated health services 
(“DHS”) to an entity with which the physician (or an immediate family member of the 
physician) has a financial relationship, unless an exception applies.1  Section 1877 also 
prohibits the entity furnishing the DHS from submitting claims to Medicare, the 
beneficiary, or any other entity for Medicare DHS that are furnished as a result of a 
prohibited referral.   
 
Section 1877 of the Act sets forth an exception for certain remuneration paid by a 
hospital to induce a physician to relocate his or her medical practice to the geographic 

                                                 
1  In 1993, the physician self-referral prohibition was made applicable to the Medicaid 
program.  42 U.S.C. § 1396b(s). 
 



area served by the hospital in order to become a member of the hospital’s medical staff.  
The statutory exception for recruitment payments provides that:  (i) the physician must 
not be required to refer patients to the hospital; (ii) the amount of the remuneration under 
the arrangement must not be determined in a manner that takes into account (directly or 
indirectly) the volume or value of any referrals by the referring physician; and (iii) the 
arrangement must meet such other requirements as may be imposed by regulation.  At the 
time the Original Agreement was executed in April 2004, the only additional 
requirements imposed by regulation and in effect were that:  (1) the arrangement must be 
set out in writing and signed by both parties; and (2) the physician must not be precluded 
from establishing staff privileges at another hospital or referring business to another 
entity.2  42 C.F.R. §§ 411.357(e) (2003).  Certain additional requirements relative to the 
physician recruitment exception were promulgated in the Phase II regulations, effective 
July 26, 2004.  Phase II set forth criteria for remuneration provided by a hospital to a 
physician either indirectly through payments made to another physician or physician 
practice or directly to a physician who joins an existing physician practice.  For example, 
42 C.F.R. § 411.357 (e)(4)(iii) provides that, in the case of an income guarantee made by 
a hospital to a recruited physician who joins a physician practice, the costs allocated by 
the physician practice to the recruited physician cannot exceed the actual additional 
incremental costs attributable to the recruited physician.  Also, paragraph (e)(4)(i) 
provides that, if the payments from the hospital are made directly to the physician 
practice, the physician practice must be a signatory to the written agreement.  
 
Regulations on issuing advisory opinions appear in 42 C.F.R. § 411.370 et seq.  Section 
411.370(b)(1) states that CMS does not consider, for purposes of an advisory opinion, 
requests that present a general question of interpretation, pose a hypothetical situation, or 
involve the activities of third parties.   
  
 B. Analysis 

 
We decline to opine on the Requestor’s inquiry regarding whether the Original 
Agreement would have complied with the law if it did not contain an excess receipts 
provision.  Because the Original Agreement contained an excess receipts provision, the 
question of whether the arrangement would have complied with the law if it did not 
contain the provision is hypothetical.  As noted in our advisory opinion regulations, we 
do not answer advisory opinion requests that present general questions of interpretation 
or pose hypothetical situations. 
 

                                                 
2  These additional regulatory requirements were imposed in a 1995 final rule and applied 
with respect to the recruited physician’s referrals to the Hospital for clinical laboratory 
services.  However, as we explained in the preamble to the 1995 final rule, a majority of 
the interpretations in the 1995 rule would apply to referrals for other designated health 
services, and we would rely on those regulations when reviewing referrals for other 
designated health services in appropriate cases.  60 Fed. Reg. 41914, 41916 (Aug. 14, 
1995).    



With respect to the question of whether the parties may delete the excess receipts 
provision in the Amended Agreement, although the recruitment exception in 42 C.F.R. § 
411.357(e) does not require the use of an excess receipts provision such as the one 
contained in the Arrangement, we conclude that the parties cannot now delete it from the 
Arrangement.  The purpose of the physician recruitment exception is to permit certain 
compensation arrangements to induce a physician to relocate his or her medical practice 
to the geographic area served by a hospital in order to become a member of the hospital’s 
medical staff.  We do not believe that the parties should now be able to amend the 
Arrangement to provide for additional (or potentially additional) compensation to the 
Physician.  Because the Physician has already relocated his medical practice, the 
additional compensation is not for the purpose of inducing relocation and may directly or 
indirectly reflect the volume or value of the recruited physician’s actual or potential 
referrals.   

 
 III. CONCLUSION 
 
 Based on the facts certified in your request for an advisory opinion and supplemental 

submissions, we conclude that the recruitment arrangement, if amended to delete the 
excess receipts provision, would not meet the criteria set forth in the physician 
recruitment exception in section 1877(e)(5) of the Act and 42 C.F.R. § 411.357(e).  We 
express no opinion regarding whether the existing recruitment arrangement complies 
with section 1877 of the Act and the regulations as they apply to the Hospital, the 
Physician, or the Medical Group.  We have not considered, nor do we express an opinion 
about, any other relationship or arrangement between the Hospital and the Physician, 
between the Hospital and the Medical Group, between the Physician and the Medical 
Group, or between the Hospital and any other entity.     

 
 IV. LIMITATIONS 
 
 The limitations applicable to this opinion include the following: 
 

• This advisory opinion is issued only to the Requestor of this opinion.  This 
advisory opinion has no application to, and cannot be relied upon by, any 
other individual or entity. 

 
• This advisory opinion may not be introduced into evidence in any matter 

involving an entity or individual that is not a Requestor of this opinion. 
 

• This advisory opinion is applicable only to the statutory and regulatory 
provisions specifically noted above.  No opinion is expressed or implied 
herein with respect to the application of any other Federal, state or local 
statute, rule, regulation, ordinance or other law that may be applicable to the 
Medical Group or the Requestor, including, without limitation, the Federal 
anti-kickback statute, section 1128B(b) of the Act (42 U.S.C. § 1320a-7b(b)). 

 



• This advisory opinion will not bind or obligate any agency other than the U.S. 
Department of Health and Human Services.  CMS reserves the right to 
reconsider the questions and issues raised in this advisory opinion and, where 
the public interest requires, rescind, modify or terminate this opinion. 

 
• This advisory opinion is limited in scope to the specific arrangement 

described in this letter and has no applicability to other arrangements, even 
those which appear similar in nature or scope. 

 
• No opinion is expressed herein regarding the liability of any party under the 

False Claims Act or other legal authorities for any improper billing, claims 
submission, cost reporting, or related conduct. 

 
 This opinion is also subject to any additional limitations set forth in 42 C.F.R. §§ 411.370 

through 411.389. 
 
 Sincerely, 
 
 

 
 Elizabeth A. Richter 
 Acting Director 
 Center for Medicare Management  
 
 


