
 

Ruling 
 

FIN-2010-R001 
Issued:     January 16, 2009  
Subject:    Application of a Section 311 Special Measure to Payments under a Stand-

By Letter of Credit 
 
Dear []: 
 
 I am responding to your letter of June 2, 2008 to the Financial Crimes 
Enforcement Network (“FinCEN”) requesting an administrative ruling on the application 
of section 311 of the USA PATRIOT Act to a standby letter of credit.  Specifically, the 
standby letter of credit backs a third-party obligation to [ ] (“the 311 Foreign Bank”), a 
bank found to be of primary money laundering concern and subject to the imposition of 
the fifth special measure.1

 

  Specifically, you seek a determination that a one-time transfer 
of funds to the 311 Foreign Bank from your client, [ ] (the “U.S. Branch”) under a 
standby letter of credit issued by the U.S. Branch to [ ] (the “Foreign Parent”), is not a 
violation of the fifth special measure. 

You represent that [ ] (the “U.S. Company”), a customer of the U.S. Branch, 
entered into a commercial transaction with [ ] (the “Foreign Company”) under which the 
Foreign Company required the U.S. Company to provide it with a bank performance 
guarantee.  In October 2002, the U.S. Company approached the U.S. Branch, which 
assisted it with the operation.  The U.S. Branch issued the standby letter of credit in favor 
of the Foreign Parent, the Foreign Parent issued the counter-guarantee in favor of the 311 
Foreign Bank, and finally the 311 Foreign Bank issued the guarantee in favor of the 
Foreign Company.   

 
The different but related instruments were subject to several amount increases and 

maturity extensions at the specific instruction of the U.S. Company.  In November 2007, 
the U.S. Company did not choose to extend the standby letter of credit and remitted the 
full amount due to the U.S. Branch, to be transmitted down the instrument chain to the 
Foreign Company. When the U.S. Branch attempted to make payment under the standby 
letter of credit to the Foreign Parent, the Foreign Parent’s U.S. correspondent returned the 

                                                 
1 31 C.F.R. § 103.188.  The fifth special measure prohibits U.S. financial institutions from opening or 
maintaining a correspondent account, directly or indirectly, for the subject of a section 311. 
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funds as “unable to apply” because of its concerns about the prohibitions contained in the 
special measure. 

 
On [ ], FinCEN issued a final rule prohibiting U.S. financial institutions from 

opening or maintaining a correspondent account for the 311 Foreign Bank directly or 
indirectly. The term “correspondent account” is defined as “an account established for a 
foreign financial institution to receive deposits from, or to make payments or other 
disbursements on behalf of, the foreign financial institution, or to handle other financial 
transactions related to such foreign financial institution.”2  An “account” is defined as a 
“formal relationship” to provide “regular services”.3

 
  

The standby letter of credit represents a contingent obligation undertaken by the 
U.S. Branch for or on behalf of the U.S. Company and not for or on behalf of the 311 
Foreign Bank. It does not establish an account the 311 Foreign Bank may utilize to 
receive deposits or make disbursements, or for the 311 Foreign Bank to receive 
extensions of credit. The only financial transactions conducted between the U.S. Branch 
and the 311 Foreign Bank under the standby letter of credit are those limited to the life 
cycle of the instrument – that is, in general: issuance, confirmation, negotiation, 
presentation of documents, extensions of maturity, changes in the underlying amount, and 
payment of the obligation if the documentary conditions are met. 

 
The relationship between the U.S. Branch that issues or confirms a standby letter 

of credit and the 311 Foreign Bank does not constitute a correspondent account.  Both the 
standby letter of credit and the counter-guarantee are issued, directly or indirectly, on 
behalf of the U.S. Company, and not on behalf of the 311 Foreign Bank.  Moreover, the 
issuance of one standby letter of credit by the U.S. Branch does not establish a formal 
relationship providing regular services to the 311 Foreign Bank.  The U.S. Branch did not 
issue, renew, or increase the amount of the standby letter of credit on its own volition, but 
did so only at the request, and following the specific instructions, of its direct customer, 
the U.S. Company. Should the U.S. Company and the Foreign Company have agreed at 
any time on a different type of document to implement the required performance 
guarantee, or on a document that required the intervention of a different bank in [country 
of domicile of Foreign Company], the standby – and with it arguably any contact with the 
311 Foreign Bank - would have been terminated without the U.S. Branch or the Foreign 
Parent having any discretion on the matter.  

 
The payment under the outstanding standby letter of credit and counter-guarantee 

represent the discharge of an obligation of the U.S. Branch and the Foreign Parent, 
respectively. This contingent obligation became effective only after the U.S. Company’s 

                                                 
2 31 CFR § 103.175(d)(1). 
3 See 31 C.F.R. § 103.175 (d)(2)(i)-(iii) (defining the term “account,” respectively, for banks, broker-
dealers in securities, and futures commission merchants). 
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exclusive decision not to extend the standby letter of credit beyond November 2007. For 
all the reasons above, the payments under the outstanding standby letter of credit and 
counter-guarantee do not violate the fifth special measure.   

  
We would caution that, although the standby letter of credit and the counter-

guarantee do not represent an arrangement to provide ongoing services to the 311 Foreign 
Bank and therefore are not subject to the prohibitions on opening and maintaining 
correspondent accounts, standby letters of credit have been identified as a type of 
financial instrument vulnerable to money laundering or terrorist financing abuses.4  
Therefore, a U.S. financial institution, such as the U.S. Branch, should implement 
appropriate policies, procedures, and controls that include monitoring payments made 
under a standby letter of credit to detect and report suspicious activity.5

This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 C.F.R. 
§ 103.81.  In arriving at our conclusions in this letter, we have relied upon the accuracy 
and completeness of the representations made in your letter.  Nothing precludes us from 
reaching a different conclusion or taking further action if circumstances change or any of 
that information provided is inaccurate or incomplete.  We reserve the right, after 
redacting your name and address and the [names of the companies involved], to publish 
this letter as guidance to financial institutions in accordance with our regulations for 
requesting an administrative ruling.

    

6

                                                 
4 See FFIEC’s Bank Secrecy Act/Anti-Money Laundering Examination Manual, Expanded Examination 
Overview and Procedures for Products and Services, Trade Finance Activities-Overview, page 241 (August 
24, 2007). 

  You have fourteen days from the date of this letter 
to identify any other information you believe should be redacted and the legal basis for 
redaction.  

5 See, e.g., 31 C.F.R. 103.18 (A bank must file a suspicious activity report when it knows, suspects, or has 
reason to suspect that, among other things, a transaction is intended to circumvent any requirement under 
the Bank Secrecy Act, or any reporting requirement under federal law or regulation, or has no lawful or 
apparent business purpose.) 
6 31 C.F.R. §§ 103.81-87.   
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If you have questions about this ruling, please contact FinCEN’s regulatory 
helpline at (800) 949-2732.  
 
  Sincerely, 
 
   // signed // 
 

Jamal El-Hindi 
      Associate Director 

Regulatory Policy and Programs Division 
 
  


	Ruling

