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Anti-Money Laundering Program Rule for Purposes of Complying with Reliance 
Provision in Customer Identification Program Rule for FCMs and IBs 

 
Dear Ms. Wierzynski: 

 This is in response to your letter dated May 5, 2004 to the Office of General Counsel 
(“OGC”) of the Commodity Futures Trading Commission (“Commission”).  By your 
correspondence, you request relief on behalf of futures commission merchants (“FCMs”) and 
introducing brokers (“IBs”) that will allow them to treat commodity trading advisors (“CTAs”) 
that are registered with the Commission or are exempt from registration but are registered with 
the Securities and Exchange Commission (“SEC”) as investment advisers (“IAs”)1 as if they are 
subject to an anti-money laundering program (“AMLP”) rule (“AMLP Rule”) under the Bank 
Secrecy Act (“BSA”).2  Specifically, you request confirmation that OGC will not recommend 
that the Commission commence any enforcement action against FCMs or IBs if they rely upon 
such CTAs to perform procedures of the FCM’s or IB’s customer identification program (“CIP”) 
prior to the time that CTAs become subject to a final AMLP Rule.  This matter has been referred 
to the Division of Cle aring and Intermediary Oversight (“Division”) for response. 

                                                 
1  Commission Rule 4.14(a)(8) (17 C.F.R. 4.14(a)(8)) exempts from CTA registration certain IAs, including 
those that are registered with the SEC and that provide trading advice directed solely to and for the sole use of 
“qualifying entities,” such as registered investment companies, under Rule 4.5 (17 C.F.R. § 4.5). 
2  31 U.S.C. § 5311 et seq.   
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On April 29, 2003, the Commission jointly issued a rule (the “CIP Rule”) 3 with the 
Department of the Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network (“FinCEN”) that requires 
FCMs and IBs to establish and implement CIPs.4  The CIP Rule is set forth among the Part 31 
regulations issued by FinCEN under the BSA.  Commission Rule 42.25 requires FCMs and IBs6 
to comply with the CIP Rule, among other applicable BSA regulations. 

 The CIP Rule requires FCMs and IBs to implement CIPs that contain the following 
elements:  (1) procedures for verifying the identities of customers;  (2) procedures for making 
and maintaining records of the verification process; (3) procedures for checking customer names 
against lists of known or suspected terrorists or terrorist organizations; and (4) procedures for 
providing customers with notice that information is being collected to verify their identities.7   

The CIP Rule permits FCMs and IBs to rely on certain financial institutions to perform 
procedures of the FCM’s or IB’s CIP with respect to shared customers.  Such reliance is 
permissible where: (1) it is reasonable under the circumstances; (2) the relied-upon financial 
institution is subject to an AMLP Rule under 31 U.S.C. § 5318(h) of the BSA and regulated by a 
Federal functional regulator; and (3) the relied-upon financial institution enters into a contract 
requiring it to certify annually to the FCM or IB that it has implemented an AMLP, and that it (or 
its agent) will perform specified requirements of the FCM’s or IB’s CIP.8  The reliance provision 
is designed to permit two financial institutions with mutual customers to reach agreements 
between themselves as to how they will allocate performance of the requirements of the CIP 
Rule and, thereby, rely on one another to avoid unnecessary duplication of efforts with respect to 
a given customer. 

You argue that the interrelationships between FCMs and IBs on the one hand, and CTAs 
on the other hand, though not standardized or uniform, often are the types of situations that are 
intended to be covered by the reliance provision.  In particular, you point out that CTAs may 
have the most direct relationship with the customers whose accounts they advise and, therefore, 
would be in the best position to perform some of the requirements of the CIP Rule.  Moreover, 
many CTAs have discretion to direct futures transactions in a customer’s futures account.   

You note that staff of the SEC has granted relief that allows brokers and dealers (“BDs”) 
to rely upon IAs that are registered with the SEC to perform elements of a BD’s CIP.9  The relief 

                                                 
3  31 C.F.R. § 103.123. 
4  68 Fed. Reg. 25149 (May 9, 2003).  The CIP Rule implements Section 326 of the Uniting and 
Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001, 
Pub. L. 107-56. 
5  17 C.F.R. § 42.2. 
6  The terms “FCM” and “IB” are defined in the CIP Rule as any person required to register as such with the 
Commission under the Commodity Exchange Act (“CEA”), except persons who are notice-registered pursuant to 15 
U.S.C. § 78o(b)(11).  The Division uses the terms “FCM” and “IB” herein as they are defined in the CIP Rule, 
although it recognizes that not all such firms are members of the Futures Industry Association. 
7  See 31 C.F.R. §§  103.123(b)(2), (b)(3), (b)(4) and (b)(5), respectively. 
8  31 C.F.R. § 103.123(b)(6). 
9  Securities Industry Assn., SEC No-Action Letter, 2004 WL 307470 (Feb. 12, 2004), extended, 
http://www.sec.gov/divisions/marketreg/mr-noaction/antiml021005.htm (Feb. 10, 2005). 
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sought here would allow FCMs and IBs also to rely on such IAs where the IAs are exempt from 
CTA registration. 

Because these CTAs are registered with either the Commission or the SEC, they meet the 
requirement in paragraph (b)(6)(ii) of the CIP Rule that a Federal functional regulator must 
regulate the relied-upon financial institution.  CTAs are not currently subject to an AMLP Rule 
under the BSA and, consequently, they do not meet this specific requirement in paragraph 
(b)(6)(ii).  FinCEN has proposed AMLP Rules for certain registered CTAs and IAs.10  Final rules 
have not yet been adopted. You have asked for relief that would allow FCMs and IBs to treat 
CTAs that are registered with the Commission or are registered as IAs with the SEC but are 
exempt from CTA registration as if they are subject to an AMLP Rule for the purposes of 
complying with paragraph (b)(6) of the CIP Rule.11   

In support of your request for relief, you assert that some of these CTAs have 
implemented AMLPs and will agree to enter into reliance contracts with an FCM or IB, as 
applicable.  If such relief is granted and FinCEN ultimately decides not to issue AMLP Rules for 
these CTAs, you also ask that FCMs and IBs be permitted to continue to rely on these CTAs 
under paragraph (b)(6) until thirty days after FinCEN publicly announces such a decision.  

Based on the foregoing, and with the consent of FinCEN as this relates to a joint 
rulemaking, this Division will not recommend that the Commission commence any enforcement 
action against FCMs or IBs for failure to comply with Rule 42.2 if an FCM or IB relies upon a 
CTA that either is registered with the Commission as a CTA or is exempt from registration as a 
CTA because it is registered as an IA with the SEC prior to the time that such CTA becomes 
subject to an AMLP Rule.  This relief is granted on condition that all of the other requirements in 
paragraph (b)(6) of the CIP Rule are met, namely that: (1) such reliance is reasonable under the 
circumstances; (2) the CTA is regulated by a Federal functional regulator; and (3) the CTA 
enters into a contract requiring it to certify annually to the FCM or IB that it has implemented an 
AMLP, and that it (or its agent) will perform specified requirements of the FCM’s or IB’s CIP.   

Neither this letter nor the CIP Rule, however, impose affirmative obligations on CTAs to 
perform CIP functions for FCMs or IBs.  Thus, a CTA is not required to enter into a contractual 
agreement with an FCM or IB permitting reliance.  The relief provided by this letter is available 
only where the CTA has affirmatively entered into such an agreement with an FCM or IB, and 

                                                 
10  68 Fed. Reg. 23640 (May 5, 2003) (proposed rule that would require certain CTAs to adopt and implement 
AMLPs); 68 Fed. Reg. 23646 (May 5, 2003) (proposed rule that would require certain IAs to adopt and implement 
AMLPs). 
11  You have not requested that this relief address reliance on commodity pools operated by Commission-
registered commodity pool operators.  Staff has received inquiries as to whether an FCM that opens a commodity 
pool account may rely upon the pool or its commodity pool operator to perform CIP functions with respect to the 
participants in that pool.   FinCEN has issued a proposed rule requiring certain unregistered investment companies, 
including commodity pools, to adopt and implement AMLPs (67 Fed. Reg. 60617, September 26, 2002); however, 
unlike IAs and CTAs, no proposed AMLP Rule has been issued for commodity pool operators.  No reliance issue 
arises in such circumstances, however, because the FCM’s customer is the pool itself, not the underlying pool 
participants.  As the Commission and Treasury noted in adopting the CIP Rule, with respect to commodity pools and 
other collective investment vehicles:  “The focus of the CIP with respect to intermediated accounts will be the 
intermediary itself. . . . This is not because the [Firm] is relying upon the intermediary to perform its required due 
diligence. . . . [W]hen an intermediary opens an account . . . in the name of its collective investment vehicle, the . . . 
collective investment vehicle is the firm’s ‘customer.’”  68 Fed. Reg. 25149, 25151 (May 9, 2003). 
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only with respect to those CIP elements set out in such an agreement negotiated between the 
CTA and the FCM or IB. 

This letter does not excuse FCMs or IBs from compliance with any other applicable 
requirement contained in the CEA or in the Commission’s regulations issued thereunder.  For 
example, FCMs and IBs remain subject to the relevant antifraud provisions of the CEA and the 
Commission’s regulations, the customer identification requirements of Commission Rule 1.37 
(17 C.F.R. § 1.37), and, as applicable, the relevant reporting requirements under Parts 15, 17 and 
21 of the Commission’s regulations.  

This letter and the no-action position taken herein are based upon your representations.  
Any different, changed, or omitted material facts or circumstances might render this no-action 
void.  Moreover, this letter represents the position of this Division only and does not necessarily 
represent the views of the Commission or those of any other division or office of the 
Commission.  It may be withdrawn or modified if staff determines that such action is necessary 
to be consistent with the BSA or the CEA and in the public interest.   

Finally, this letter will be deemed to be withdrawn automatically, without further action, 
(1) with respect to CTAs registered with the Commission, upon the earlier of: (a) the date upon 
which AMLP Rules for CTAs become effective, or (b) 30 days after FinCEN publicly announces 
that it will not issue AMLP Rules for CTAs; and (2) with respect to CTAs exempt from 
registration with the Commission but registered with the SEC as IAs, upon the earlier of (a) the 
date upon which AMLP rules for IAs become effective or (b) 30 days after FinCEN publicly 
announces that it will not issue AMLP Rules for IAs.   
      
 
Best regards, 
 
 
 
James L. Carley 
Director, Division of Clearing & Intermediary Oversight 
 
cc: William J. Fox 
 Director, FinCEN 
 


