INSTRUCTIONS FOR COMPLETION OF FORM FMC-12
Application for Admission to Practice
Before the Federal Maritime Commission

No non-attorney admission to practice may be granted unless a completed application
including the Addendum has been received (see 46 CFR 502.27). The application
must be accompanied by a fee of $104 as required by 46 CFR 503.43(e).

All questions must be fully answered. If additional space is required, number items on
plain white paper.

In regard to Question 14, if you do not intend to engage in general practice but merely
intend to practice for a company of which you are an officer or regular employee,
admission to practice is not necessary and will not be granted (see 46 CFR 502.27(c)).

In regard to Question 17, please be careful to include complete addresses of
references. All references will be contacted.

Please note, that when you sign the application and the Addendum it is under penalty
of perjury.



PRIVACY ACT NOTICE

General - The information contained in this notice is required to be provided pursuant to
Public Law 93-579 (Privacy Act of 1974) 5 U.S.C. 552a, as amended, for individuals
completing Form FMC-12 “Application for Admission to Practice before the Federal
Maritime Commission.”

Authority - Section 6(a) of the Administrative Procedure Act (46 U.S.C. 555(b)) authorizes
agencies both to permit non-attorneys to practice on behalf of others and to determine the
qualifications for admission to practice. The Commission's rules at 46 CFR 502.27 describe
the qualifications it has established and require evidence of such qualifications to be
submitted in a prescribed form (Form FMC-12). To be eligible for admission to practice
pursuant to 46 CFR Part 502.27, disclosure to the Commission of information contained in
Form FMC-12 is mandatory.

Purposes and Uses - The primary purpose of the information requested in Form FMC-12
referred to above is to assist in determining whether an applicant for admission to practice
meets the necessary qualifications as set forth in 46 CFR 502.27 to be eligible for admission.

Routine Use - All of the information in Form FMC-12 may be disclosed for routine use by
the agency, as provided in System of Records FMC-2, 64 FR 33862, and in particular, if
disclosure is necessary to verify an applicant's qualifications for admission to practice before
the agency.

Failure to Provide Information - Refusal to provide any of the information requested in
Form FMC-12 may result in denial of the application for admission to practice.



APPLICATION FOR ADMISSION TO PRACTICE
BEFORE THE FEDERAL MARITIME COMMISSION
FORM FMC-12

ADDENDUM

L , certify under penalty
(Name)

of perjury under the laws of the United States, that I have not been convicted, after
September 1, 1989, of any Federal or State offense involving the distribution or possession of
a controlled substance, or that if I have been so convicted, I am not ineligible to receive

Federal benefits, either by court order or operation of law, pursuant to 21 U.S.C. 862.

Signature



Federal Maritime Commission

or his or her representative may tes-
tify., produce and examine witnesses,
and be heard upon brief and at oral ar-
gument if oral argument is granted.

(b) Persons mot parties. One who ap-
pears in person before the Commission
or a representative thereof, either by
compulsion from, or request or permis-
gion of the Commission, shall be ac-
corded the right to be accompanied,
represented, and advised by counsel.

(c) Special appearance. An appearance
may be either general, that iz, without
reservation, or it may be special, that
is, confined to a particular issue or
guestion. If a person desires to appear
specially, he or she must expressly so
state when entering the appearance
and, at that time, shall also state the
gquestions or issues to which he or she
is confining the appearance; otherwise
his or her appearance will be consid-
ered as general. [Rule 21.]

[49 FR 44369, Nov. 6, 1984, as amended at 64
FR 7807, Feb. 17, 1999]

§502.22 Authority for representation.

Any individual acting in a represent-
ative capacity in any proceeding before
the Commission may be required to
show his or her authority to act in
such capacity. [Rule 22.]

§502.23 Notice of appearance; substi-
tution and withdrawal of represent-
ative.

(a) Upon filing of a complaint insti-
tuting proceedings or filing of an an-
swer to an order or complaint, the
party filing shall notify the Commis-
gion of the name(s) and address(es) of
the person or persons who will rep-
resent them in the pending proceeding.
Bach person who appears at a hearing
shall deliver a written notice of ap-
pearance to the reporter, stating for
whom the appearance is made. Such
notice shall indicate whether the rep-
resentative wishes to be notified of de-
cigions by telephone, facsimile trans-
mission, or electronic mail. All appear-
ances shall be noted in the record. Pe-
titions for leave to intervene shall in-
dicate the name(s) and address(es) of
the person or persons who will rep-
resent the intervenor in the pending
broceeding if the petition is granted.
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§502.25

(b) A Notice of Appearance should
follow the form set forth in Exhibit No.
1 to this subpart.

(c) If an attorney or other represent-
ative of record is superseded. there
shall be filed a stipulation of substi-
tution signed both by the attorney(s)
or representative(s) and by the party,
or a written notice from the party to
the Commission.

(d) If an attorney wishes to withdraw
from representing a party, such attor-
ney shall file an appropriate motion
seeking permission to withdraw and
provide appropriate reasons for making
the motion. Such motion will be de-
cided in consideration of the factors
and standards set forth in Rule 1.16 of
the American Bar Association’s Model
Rules of Professional Conduct and by
the courts.

[64 FR 7807, Feb. 17, 1999].

§502.24 Practice before the Commis-
sion defined.

(a) Practice before the Commission
shall be deemed to comprehend all
matters connected with the presen-
tation of any matter to the Commis-
sion, including the preparation and fil-
ing of necessary documents, and cor-
respondence with and communications
to the Commission, on one’s own behalf
or representing another. (See §502.32).

(b) The term ‘“‘Commission” as used
in this subpart includes any bureau, di-
vision, office, branch, section, or unit
of the Federal Maritime Commission
and any officer or employee of such bu-
reau, division, office, branch, section,
or unit. [Rule 24.]

[49 FR 44369, Nov. 6, 1984, as amended at 64
FR 7807, Feb. 17, 1999]

§502.25 Presiding officer defined.

“Presiding officer” means and shall
include (a) any one or more of the
members of the Commission (not in-
cluding the Commission when sitting
as such), (b) one or more administra-
tive law judges or (¢) one or more offi-
cers authorized by the Commission to
conduct nonadjudicatory proceedings
when duly designated to preside at
such proceedings. (See subpart J of this
part.) [Rule 25.]



§502.26

§502.26 Attorneys at law.

Attorneys at law who are admitted
to practice before the Federal courts or
before the courts of any State or Terri-
tory of the United States may practice
before the Commission. An attorney
must represent in writing, filed with
the Secretary, that he is admitted to
practice and in good standing. An at-
torney practicing before the Commis-
sion is expected to conform to the
standards of conduct set forth in the
American Bar Association’s Model
Rules of Professional Conduct in addi-
tion to the specific requirements of
this chapter. [Rule 26.]

[64 FR 7807, Feb. 17, 1999]

§502.27 Persons not attorneys at law.

(a)(1) Any person who is not an attor-
ney at law may be admitted to practice
before the Commission if he or she is a
citizen of the United States and files
proof to the satisfaction of the Com-
mission that he or she possesses the
necessary legal, technical, or other
qualifications to render valuable serv-
ice before the Commission and is other-
wise competent to advise and assist in
the presentation of matters before the
Commission. Applications by persons
not attorneys at law for admission to
practice before the Commission shall
be made on the forms prescribed there-
for, which may be obtained from the
Secretary of the Commission, and shall
be addressed to the Federal Maritime
Commission, Washington, DC, 20573,
and shall be accompanied by a fee as
required by §503.43(g) of this chapter.

(2) All applicants must complete the
following certification:

I (Name , certify under pen-
alty of perjury under the laws of the United
States, that I have not been convicted, after
September 1, 1989, of any Federal or State of-
fense involving the distribution or possession
of a controlled substance, or that if I have
been so convicted, I am not ineligible to re-
ceive Federal benefits, either by court order
or operation of law, pursuant to 21 U.S.C. 862.

(b) No person who is not an attorney
at law and whose application has not
been approved shall be permitted to
practice before the Commission.

(c) Paragraph (b) of this section and
the provisions of §§502.29 and 502.30
shall not apply, however, to any person
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who appears before the Commission on
his or her own behalf or on behalf of
any corporation, partnership, or asso-
ciation of which he or she is a partner,
officer, or regular employee. [Rule 27.]

[49 FR 44369, Nov. 6, 1984, as amended at 55
FR 42194, Oct. 18, 1990; 58 FR 58976, Nov. §,
1993; 62 FR 6132, Feb. 11, 1997; 64 FR 7807, Feb.
17, 1999]

§502.29 Hearings.

The Commission, in its discretion,
may call upon the applicant for a full
statement of the nature and extent of
his or her qualifications. If the Com-
mission is not satisfied as to the suffi-
ciency of the applicant’s qualifications,
it will so notify him or her by reg-
istered mail, whereupon he or she shall
be granted a hearing upon request for
the purpose of showing his or her quali-
fications. If the applicant presents to
the Commission no request for such
hearing within twenty (20) days after
receiving the notification above re-
ferred to, his or her application shall
be acted upon without further notice.
[Rule 29.]

§502.30 Suspension or disbarment.

The Commission may deny admission
to, suspend, or disbar any person from
practice before the Commission who it
finds does not possess the requisite
qualifications to represent others or is
lacking in character, integrity, or
proper professional conduct. Any per-
son who has been admitted to practice
before the Commission may be dis-
barred from such practice only after
being afforded an opportunity to be
heard. [Rule 30.]

§502.31 Statement of interest.

The Commission may call upon any
practitioner for a full statement of the
nature and extent of his or her interest
in the subject matter presented by him
or her before the Commission. [Rule
31.]

§502.32 Former employees.

Title V of the Ethics in Government
Act proscribes certain activities by
certain former Federal employees (18
U.S.C. 207). In summary, as applied to
former Commission employees, the re-
strictiong and basic procedures are as
follows:



