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TO: ALL MANUFACTURERS AND POTENTIAL MANUFACTURERS OF LASER PRODUCTS

SUBJECT: Response to Question Concerning Visibility of Visual Emission
Indicators, 21 CFR 1040.10(f) (5)

BACKGROUND AND QUESTION: A company manufactures a laser product that
generates a vertical plane of accessible scanned laser radiation when

the product is operated in an upright position, but is mounted on a post
for operation in several optional positions (diagram below). To

fulfill the requirement for an emission indicator, the manufacturer
incorporates a lamp into the lower portion of the rectangular exit
window. The company desires to know over what angle a visual emission
indicator must be visible, and if an emission indicator incorporated into
the exit window, that radiates over about 60° total in each orthogonal
plane, is adequate.
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Page 2 To: All Manufacturers and Potential Manufacturers of Laser Products

RESPONSE: The purpose of an emission indicator is to give Andication of
Zhe emission o4 accessible Lasern radiation primarily to the operator
and others in the vicinity of the laser product.

Although each Class II, III and IV laser product will be required by

21 CFR 1040.10(f) (5) to incorporate an emission indicator, the standard
does not specify the angle of visibility for a visual indicator. Further-
more, to specify visibility or audibility of emission indicators which
would be appropriate under all conditions and for all products is not
practical; the indicator, whether visual or aural, must fulfill its function
and must be suitable to the particular product.

Visual emission indicators are to be located so that viewing does not
require human exposure to laser or collateral radiation in excess of the
accessible emission limits of Class I and Table III of Section 1040.10(d)
{21 CFR 1040.10(£f) (5) (v)), and to be readily visible to the operator in most
operating configurations. Although a visible emission lndlcator that is
recessed into the scanning window and is visible over 60° might not require
exposure to laser radiation such a design may lead to the operator being
exposed unwittingly while viewing the indicator, and therefore does not
meet the intent of the standard, especially for Class III and Class IV
products. Designs for emission indicators will be evaluated on an individual
basis as to whether the feature performs its intended function and is
suitable to the particular product.
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