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TO: ALL MANUFACTURERS AND POTENTIAL MANUFACTURERS OF LASER PRODUCTS

SUBJECT: Response to Question Concerning Brightness of Emission Indicators that
Emit Visible Radiation, 21 CPR 1040.10(f) (5)

BACKGROUND AND QUESTION: A company manufactures leveling and alignment laser
products that are typically used outdoors to project a beam several hundred
feet under daylight illumination. The company desires to know over what
distance a visual emission indicator is required tc be visible and if an
incandescent automotive. type lamp would be adequate or if a xenon flash-

lamp similar to an aircraft beacon must be used in order to be visible over
the entire operational range.

RESPONSE: The emission indicator is to give indication concerning the emission
of accessible laser radiation primarily to the operator of the laser

product, and not necessarily to all persons within the distance the

laser radiation could possibly project.

Although emission. indicators. are required by: 21. CFR 1040.10(f) (5) for

all laser systems.of Class II or higher, the standard does not. specify a
minimum distance for visibility or audibility of the indicator; furthermore,
the record of development of the standard indicates that. the emission
indicator should be suitable to the particular product. (40 FR 32255).
Active indicators such as xenon flashlamps may, in order to be visible

at the working distances of the product, have to be of such intensity as
to constitute at close range a more hazardous source of optical radiation
than the laser itself. Furthermore, if a dangerously bright light would
be needed to be visible even to the operator, the manufacturer. should
provide for a different visual signal or for an audible signal.

Z..

Robert G. Britain

Director

Division of Compliance

Bureau of Radiological Health

Policy Statement #6



