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be proposed; e.g., if it be moved to disagree, 
those who are for the amendment have a right 
to propose amendments, and to make it as per-
fect as they can, before the question of dis-
agreeing is put. 

3d. To recede.—You may then either insist or 
adhere.

4th. To insist.—You may then ei-
ther recede or adhere. 

5th. To adhere.—You may then either recede 
or insist. 

Consequently the negative of these is not 
equivalent to a positive vote the other way. It 
does not raise so necessary an implication as 
may authorize the Secretary by inference to 
enter another vote; for two alternatives still re-
main, either of which may be adopted by the 
House. 

Under the earlier practice in the House it was held that voting down 
the motion to recede and concur was tantamount to insistence but not 
the equivalent of adherence (Speaker Clark, July 2, 1918, p. 8648). But 
the more recent practice is that when the House disagrees to a motion 
to recede and concur in a Senate amendment some further action must 
be taken to dispose of the amendment (Speaker Bankhead, July 9, 1937, 
p. 7007; Speaker McCormack, Sept. 19, 1962, p. 19945) and the question 
may recur on a pending motion to insist or such a motion is then enter-
tained from the floor. 

SEC. XXXIX—THE QUESTION 

The question is to be put first on 
the affirmative, and then on the 

negative side. 
Clause 6 of rule I provides more fully for putting the question. 

§ 489. Putting the 
question. 

§ 488. No equivalent 
questions on motions 
to recede, insist, and 
adhere. 
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After the Speaker has put the affirmative part 
of the question, any Member who 
has not spoken before to the ques-
tion may rise and speak before the 

negative be put; because it is no full question till 
the negative part be put. Scob., 23; 2 Hats., 73. 

After the Chair has put the affirmative part of the question, any Member 
who seeks to debate the matter or offer a motion may be recognized (V, 
5925; June 22, 2006, p. l), and such recognition is not subject to appeal 
(June 22, 2006, p. l). On one occasion, the Chair refused to entertain 
a motion to lay on the table after putting the affirmative part of the pending 
question where the Chair had affirmed the admissibility of that motion 
before putting the main question, and that motion nevertheless was not 
then offered (Sept. 20, 1979, p. 25512). Where not pertinent to the pending 
parliamentary situation, a parliamentary inquiry regarding whether the 
Chair heard the ayes on a prematurely-commenced vote by voice was not 
entertained (June 22, 2006, p. l). 

But in small matters, and which are of course, 
such as receiving petitions, reports, 
withdrawing motions, reading pa-

pers, &c., the Speaker most commonly supposes 
the consent of the House where no objection is 
expressed, and does not give them the trouble of 
putting the question formally. Scob., 22; 2 Hats., 
79, 2, 87; 5 Grey, 129; 9 Grey, 301. 

SEC. XL—BILLS, THIRD READING 

To prevent bills from being passed by surprise, 
the House, by a standing order, di-
rects that they shall not be put on 
their passage before a fixed hour, 

naming one at which the house is commonly full. 
Hakew., 153. 

The usage of the Senate is not to put bills on 
their passage till noon. 

§ 492. Obsolete 
requirements as to 
reading and passage 
of bills. 

§ 491. Informal putting 
of the question. 

§ 490. Effect of putting 
the question in ending 
debate. 
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