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previous question, postponement, or commit-
ment), remove it from before the House. But it 
is only suspended by a motion to amend, to 
withdraw, to read papers, or by a question of 
order or privilege, and stands again before the 
House when these are decided. None but the 
class of privileged questions can be brought for-
ward while there is another question before the 
House, the rule being that when a motion has 
been made and seconded, no other can be re-
ceived except it be a privileged one.

The principles of this provision must, of course, be viewed in the light 
of a more highly perfected order of business than existed in Jefferson’s 
time (rule XIV). The motion to withdraw is not known in the practice of 
the House, not being among the motions enumerated in clause 4 of rule 
XVI, but a motion before the House may be withdrawn by the mover thereof 
before a decision is reached (clause 2 of rule XVI). 

SEC. XXXVIII—EQUIVALENT QUESTIONS 

If, on a question for rejection, a bill be re-
tained, it passes, of course, to its 
next reading. Hakew., 141; Scob., 
42. And a question for a second 

reading, determined negatively, is a rejection 
without further question. 4 Grey, 149. And see 
Elsynge’s Memor., 42, in what case questions are 
to be taken for rejection.

The House has abandoned the question ‘‘Shall the bill be rejected?’’ (IV, 
3391), and the question is now taken in accordance with clause 8 of rule 
XVI. A vote is not taken on the second reading, the first test coming in 
the modern practice of the House on the engrossment and third reading.

Where questions are perfectly equivalent, so 
that the negative of the one 
amounts to the affirmative of the 

other, and leaves no other alternative, the deci-
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sion of the one concludes necessarily the other. 
4 Grey, 157. Thus the negative of striking out 
amounts to the affirmative of agreeing; and 
therefore to put a question on agreeing after 
that on striking out, would be to put the same 
question in effect twice over. Not so in questions 
of amendments between the two Houses. A mo-
tion to recede being negatived, does not amount 
to a positive vote to insist, because there is an-
other alternative, to wit, to adhere.

The principles set forth in this paragraph are recognized by the practice 
of the House; but Jefferson’s use of the motion to strike out as an illustra-
tion is no longer justified, since the practice of the House under clause 
5(c) of rule XVI does not permit the negative of the motion to strike out 
to be equivalent to the affirmative of agreeing.

A bill originating in one House is passed by 
the other with an amendment. A 
motion in the originating House to 
agree to the amendment is 

negatived. Does there result from this a vote of 
disagreement, or must the question on disagree-
ment be expressly voted? The question respect-
ing amendments from another House are—1st, 
to agree; 2d, disagree; 3d, recede; 4th, insist; 
5th, adhere.

In the House and the Senate the order of precedence of motions is as 
given in the parliamentary law, and the motions take precedence in that 
order without regard to the order in which they are moved (V, 6270, 6324). 
But a motion to amend an amendment of the other House has precedence 
of the motion to agree or disagree either before the stage of disagreement 
has been reached or after the House has receded from its disagreement 
(V, 6164, 6169–6171; VIII, 3203) even after the previous question has been 
ordered on both motions before the question is divided (Feb. 12, 1923, p. 
3512). See also the discussion in § 525, infra. But it has been held that 
when the previous question has been demanded or ordered on a motion 
to concur, a motion to amend is not in order (V, 5488). The motion to 
refer also takes precedence of the motions to agree or disagree (V, 6172–
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6174), but the demanding or ordering of the previous question does not 
prevent a motion to refer (V, 5575). The motion to refer takes precedence 
of the motions to agree or disagree and, under clause 2 of rule XIX is 
in order pending a demand for or after the ordering of the previous ques-
tion, before the stage of disagreement has been reached (V, 5575, 6172–
6174), but not after the stage of disagreement when the most preferential 
motion tending to bring the two Houses together is already pending (Speak-
er Albert, Sept. 16, 1976, p. 30887).

1st. To agree; 2d. To disagree.—Either of these 
concludes the other necessarily, for 
the positive of either is exactly the 
equivalent to the negative of the 

other, and no other alternative remains. On ei-
ther motion amendments to the amendment may 
be proposed; e.g., if it be moved to disagree, 
those who are for the amendment have a right 
to propose amendments, and to make it as per-
fect as they can, before the question of dis-
agreeing is put. 

3d. To recede.—You may then either insist or 
adhere.

4th. To insist.—You may then ei-
ther recede or adhere. 

5th. To adhere.—You may then either recede 
or insist. 

Consequently the negative of these is not 
equivalent to a positive vote the other way. It 
does not raise so necessary an implication as 
may authorize the Secretary by inference to 
enter another vote; for two alternatives still re-
main, either of which may be adopted by the 
House.

Under the earlier practice in the House it was held that voting down 
the motion to recede and concur was tantamount to insistence but not 
the equivalent of adherence (Speaker Clark, July 2, 1918, p. 8648). But 
the more recent practice is that when the House disagrees to a motion 
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to recede and concur in a Senate amendment some further action must 
be taken to dispose of the amendment (Speaker Bankhead, July 9, 1937, 
p. 7007; Speaker McCormack, Sept. 19, 1962, p. 19945) and the question 
may recur on a pending motion to insist or such a motion is then enter-
tained from the floor. 

SEC. XXXIX—THE QUESTION 

The question is to be put first on 
the affirmative, and then on the 

negative side.
Clause 6 of rule I provides more fully for putting the question.

After the Speaker has put the affirmative part 
of the question, any Member who 
has not spoken before to the ques-
tion may rise and speak before the 

negative be put; because it is no full question till 
the negative part be put. Scob., 23; 2 Hats., 73. 

But in small matters, and which are of course, 
such as receiving petitions, reports, 
withdrawing motions, reading pa-

pers, &c., the Speaker most commonly supposes 
the consent of the House where no objection is 
expressed, and does not give them the trouble of 
putting the question formally. Scob., 22; 2 Hats., 
79, 2, 87; 5 Grey, 129; 9 Grey, 301. 

SEC. XL—BILLS, THIRD READING 

To prevent bills from being passed by surprise, 
the House, by a standing order, di-
rects that they shall not be put on 
their passage before a fixed hour, 

naming one at which the house is commonly full. 
Hakew., 153. 
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