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Dear Mr. Schwartz: 
 
 Thank you for your letter dated January 18, 2012, seeking information about the 
application of the new accessibility requirements for swimming pools and spas in the 2010 ADA 
Standards for Accessible Design (2010 Standards).  In particular, you requested information 
about the use of portable pool lifts at existing swimming pools that are subject to the barrier 
removal obligations arising under title III of the Americans with Disabilities Act of 1990 (ADA).   

 
 As you know, the Department of Justice published its revised final regulations 
implementing the ADA for title II (State and local government services) and title III (public 
accommodations and commercial facilities) on September 15, 2010.  See 75 FR 56163.  The 
revised ADA rules are the result of a six-year process to update the Department’s regulations.  
As part of this process, the Department sought extensive public comment, issuing an Advance 
Notice of Proposed Rulemaking (ANPRM) on September 30, 2004, 69 FR 58768 and two 
Notices of Proposed Rulemaking (NPRM) on June 17, 2008, 73 FR 34466 (title II) and 73 FR 
34508, (title III).  The Department also held a public hearing on the NPRMs and during the 
comment period received over 4,435 written public comments.   
 

The revised regulations update the general nondiscrimination provisions implementing 
the ADA; with some exceptions, revisions to these general nondiscrimination provisions have 
been in effect since March 2011.  The revised regulations also adopt revised design requirements 
for new construction and alterations, known as the 2010 ADA Standards for Accessible Design.  
The 2010 Standards update requirements for accessible fixed or built-in elements that were 
originally covered in the 1991 ADA Accessibility Guidelines (1991 Standards) and also establish 
new (“supplemental”) requirements for a variety of recreational facilities, including requirements 
for accessible means of entry and exit for swimming pools and spas.  New construction and 
alterations started on or after March 15, 2012 are generally required to comply with the 2010 
Standards.  In addition, effective March 15, 2012, the 2010 Standards must be used while 
meeting ongoing barrier removal obligations, which are discussed in more detail below. 
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 Title III of the ADA requires that public accommodations (e.g., owners, operators, lessors 
and lessees of hotels, resorts, swim clubs, and sites of events open to the public) remove physical 
barriers in each existing building or facility to the extent that it is readily achievable to do so 
(i.e., easily accomplishable and able to be carried out without much difficulty or expense).  
Known as readily achievable barrier removal, this requirement has been in effect since January 
26, 1992, and public accommodations since that date have been required to engage in barrier 
removal in existing buildings and facilities on an ongoing basis.  The regulation implementing 
the ADA barrier removal obligation recognizes that it is not always readily achievable to remove 
all architectural barriers in an existing building at the outset, and, as discussed further below, sets 
forth priorities for removal of barriers over time. 
 

As discussed above, the 2010 Standards add supplemental requirements to the ongoing 
barrier removal obligation, including requirements for accessible means of entry and exit for 
pools, spas, and wading pools.  These requirements are found at sections 242 and 1009 of the 
2010 Standards.  If a hotel or motel has more than one pool, it must remove barriers, to the extent 
that it is readily achievable, at each pool.  If is not readily achievable to immediately provide an 
accessible means of entry and exit at every pool, then the covered entity must remove barriers to 
the extent that it is readily achievable to do so.  It is important to note that the barrier removal 
obligation is a continuing one, and it is expected that a business will take steps to improve 
accessibility over time.  

 
To determine whether it is readily achievable to provide an accessible means of entry to 

an existing pool, public accommodations should consider the following factors:   
 
 The nature and cost of the action; 

 Overall resources of the site or sites involved, the number of persons employed at the 
site, the effect on expenses and resources, legitimate safety requirements that are 
necessary for safe operation, including crime prevention measures, or the impact 
otherwise of the action upon the operation of the site;  

 The geographic separateness and relationship of the site(s) to any parent corporation 
or entity;  

 The overall resources of any parent corporation or entity, if applicable; and  

 The type of operation or operations of any parent corporation or entity, if applicable.  

 
The 2010 Standards apply to “fixed” or built-in elements.  A “fixed” element is one that 

is attached to a covered building or facility.  Therefore, for an existing pool with less than 300 
linear feet of pool wall, for example, removing barriers will involve providing one accessible 
means of entry, meaning a built-in or “fixed” pool lift or a sloped entry that complies with the 
2010 Standards to the extent that it is readily achievable to do so (larger pools with 300 or more 
linear feet of pool wall are required to have two accessible means of entry, with at least one 
being a pool lift or sloped entry).  If, in our example, an entity chooses to use a lift complying 
with the 2010 Standards that is removable or otherwise designated as “portable,” it may do so, so 
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long as while the lift is provided at the pool, it is affixed in some manner to the pool deck or 
apron. 
 

If installation of a fixed lift or sloped entry is not readily achievable, then a public 
accommodation may consider alternatives such as use of a portable pool lift that is not affixed to 
the pool facility but incorporates features that in all other respects comply with the 2010 
Standards, or the public accommodation may consider other readily achievable accessible means 
of entry, such as a transfer wall or pool stairs.  However, the 2010 Standards’ emphasis on the 
provision of a lift or a sloped entry recognizes the fact that many people with mobility 
disabilities rely more heavily on these means to independently enter and exit a pool. 

 
When selecting equipment, the public accommodation should factor in the staff and 

financial resources needed to keep the pool equipment available and in working condition at 
poolside.  Once provided, a pool lift or other accessible means of entry must remain in place and 
be operational during all times that the pool is open to guests.  Accessible features are only 
required to be available for use when the facility is available to the public.  Thus, pool lifts or 
other accessible means of entry may be stored away from the pool while the pool is closed.  For 
example, if a pool is closed during the winter months, the public accommodation is free to 
remove the lift from the pool deck and store it.   

 
In your letter, you expressed concern about whether pool lifts posed safety concerns to 

children using the pool.  In striking a balance between guaranteeing access to individuals with 
disabilities and recognizing the legitimate concerns of businesses and other private entities, the 
ADA has always allowed for “legitimate safety requirements” to be taken into account in 
determining whether an action is readily achievable.  See 28 C.F.R. § 36.104 (definition of 
“readily achievable”).  As explained in the preamble to the 1991 regulation, a public 
accommodation may consider legitimate safety requirements in its assessment of whether barrier 
removal is readily achievable, “so long as the requirements are based on actual risks and are 
necessary for safe operation of the public accommodation.”  See id. pt. 36, App. C, p. 885 
(2011).  Speculation or unsubstantiated generalizations about safety concerns or risks cannot 
form the basis of a legitimate safety requirement.   
 

With respect to safety concerns expressed in your letter about pool lifts in unattended 
pools, we note that the Access Board addressed this very issue in September 2002 in conjunction 
with its promulgation of its final rule adopting its ADA/ABA Accessibility Guidelines for 
Recreation Facilities.  See 67 FR 56352 (September 3, 2002).  These guidelines were 
incorporated into the Access Board’s 2004 ADA/ABA Accessibility Guidelines which  were 
subsequently adopted by the Department as part of the 2010 Standards: 

 
Comment.  A few commenters expressed safety concerns where pool lifts are 
provided in pools that are unattended. 
 
Response.  Pool lifts have been commercially available for over 20 years.  While 
the Board recognizes that inappropriate use of pool lifts may result in accident or 
injury, the Board is not aware of any incidents of injury or accidents involving 
pool lifts.  The Board is also not aware of any evidence that shows that pool lifts 






