Purpose of the Workshops

The NRC is seeking to develop a definition of safety culture (SC) and the description/traits) that will be used in the development of a final safety culture policy statement. The final SC policy statement will set forth the agency's expectations for fostering a strong safety culture for NRC-regulated facilities, with the aspiration that Agreement States will also adopt/support the SC policy statement and that the common terminology that is developed will be implemented. The NRC will be holding a set of public workshops to ensure that the SC final policy statement benefits from consideration of a spectrum of views and provides the necessary foundation for SC to be applicable to the entire NRC regulated nuclear industry.

Once the policy statement is approved by the NRC Commission, the staff would review its programs and processes for the oversight of licensees and certificate holders with respect to expectations outlined in the policy statement to determine if any changes were needed.

Suggested Conduct of the Workshops

One suggestion for conducting the workshops is an interactive type format between a panel and the audience. Panel members would be selected in advance of the first workshop to represent groups/stakeholders (see *Federal Register* Notice 74 FR 66387)

The workshop would be structured in the following manner:

- Panel members review relevant safety culture literature (provided in advance of workshop)
- Panel members bring their proposed ideas for a safety culture definition and description/traits to the workshop
- Existing safety culture definitions and proposed safety culture ideas (if submitted in advance) are projected onto a screen in the room to review and reflect on as a group for consideration to begin the dialogue
- Panel members break out into sub groups to hone in on their industry specific issues revolving around safety culture (for example reactor community and materials community subgroups)
- Panel members reconviene as one group to review the results from the breakouts and using various methods, such as "mind mapping," will begin to develop a comment safety culture definition that can be held by all regulated licensees
- Solicit audience comment on definitions
- Panel reaches general consensus on safety culture definition
- Panel repeats same process to develop safety culture traits that embody safety culture definition

The high-level draft agendas on the following pages try to present this approach.

Agenda for Safety Culture (SC) Meetings with Breakout Sessions Day 1 (8:30 AM – 5:30 PM)

- 8:30 A.M. Opening Remarks (NRC/Roy Zimmerman) (10 min)
- 8:40 A.M. Workshop Details (NRC/Lance Rakovan and David Solorio) (65 min)
 - a. Purpose of Workshop/What is success for this workshop? (25 min)
 - o Develop definition of safety culture (SC) and determine description/traits
 - Discuss relationship between definition and description/traits to SC Policy Statement
 - o Receive comments on SC Policy Statement
 - b. What will be next steps following workshop (including what is plan for implementation down the road)? (5 min)
 - c. Agenda How meeting is structured (worked with external stakeholders to frame meeting structure) (10 min)
 - d. Workshop ground rules (10 min)
 - e. Introductions Name/Organization/Affiliation of Panelist/Why Participating? (15 min)
- 9:45 A.M. NRC activities related to SC up to SC Policy Statement (NRC/Jose Ibarra and Molly Keefe (30 min)
- 10:15 A.M. 'What is Safety Culture' & how it affects big and small licensees (NRC/Dr. Valerie Barnes) (30 min)
- 10:45 A.M. Break (15 min)
- 11:00 A.M. Workshop Panelist Remarks What does Safety Culture mean in their environment? (60 min) (Time will be determined based on number of speakers)
- 12:00 P.M. Lunch (reflect on morning) (75 min)
- 1:15 P.M. Safety Culture Work So Far INPO, NRC and Member of the Public safety culture definition (What works for your environment? Explain what does not) (NRC/Dr. Valerie Barnes, INPO/Dr. Ken Koves, Public/Dave Collins) (30 min)
- 1:45 P.M. Discuss Objective of Breakout Sessions What is success? (NRC/Maria Schwartz) (15 min)
- 2:00 P.M. Develop the SC common definition (3 Breakout Sessions: New Construction-Reactors and Power Reactors (Plaza Ballroom #3), Materials-Industrial and Fuel Cycle (Roosevelt Room), Materials-Medical (Plaza Ballroom #1 and #2)) (75 min)
 - a. Each breakout group will begin discussions from a SC definition that will be provided only as a starting point
 - b. Panel members will be asked to add and/or subtract words to definition (using projected Microsoft Word document) and explain and discuss their suggestions
 - c. Goal is for NRC and panel members to arrive at a definition of SC they believe is common enough that they can in turn recommend be adopted by the panel as a whole
 - d. Facilitator presents to breakout audience for comment
- 3:15 P.M. Break (15 min)
- 3:30 P.M. Breakout sessions regroup/come back together and determine SC common definition (Plaza Ballroom #1 and #2) (60 min)
 - a. Review definitions produced from breakout sessions
 - b. Panel members will be asked to add and/or subtract words to definition (using projected Microsoft Word document) and explain and discuss their suggestions
 - c. Goal is for panel members to arrive at a single definition of SC they believe is common enough that they can in turn recommend be adopted by the panel as a whole
- 4:30 P.M. Opportunity for comment by audience (panel seeks to understand comments) (45 min)
- 5:15 P.M. Closing Remarks/Summary/Agenda for day 2 (NRC/Roy Zimmerman) (15 min)
- 5:30 P.M. End of Day 1

Day 2 (8:30 AM - 5:30 PM)

- 8:30 A.M. Introduction/Ground Rules (NRC/Lance Rakovan) (10 min)
- 8:40 A.M. Recap of Day 1 (NRC/David Solorio) (10 min)
- 8:50 A.M. Opportunity for comment by audience (30 min)
- 9:20 A.M. <u>Resume If Necessary</u> Continue with development of the SC common definition (3 Breakout Sessions: New Construction-Reactors and Power Reactors (Plaza Ballroom #3), Materials-Industrial and Fuel Cycle (Roosevelt Room), Materials-Medical (Plaza Ballroom #1 and #2)) (70 min)
 - a. Review definitions against audience comments
 - b. Panel members will be asked to add and/or subtract words to definition (using projected Microsoft Word document) and explain and discuss their suggestions
 - c. Goal is for panel members to arrive at a single definition of SC they believe is common enough that they can in turn recommend be adopted by the panel as a whole
 - d. Facilitator presents to breakout audience for comment
- 10:30 A.M. Break (15 min)
- 10:45 A.M. Breakout sessions regroup/come back together and determine SC common definition (Plaza Ballroom #1 and #2) (60 min)
 - a. Review definitions produced from breakout sessions
 - b. Panel members will be asked to add and/or subtract words to definition (using projected Microsoft Word document) and explain and discuss their suggestions
 - c. Goal is for panel members to arrive at a single definition of SC they believe is common enough that they can in turn recommend be adopted by the panel as a whole
 - d. Facilitator presents to audience for comment
- 11:45 P.M. Lunch (reflect on morning) (75 min)
- 1:00 P.M. NRC Remarks and Questions (NRC/DEDMRT Marty Virgilio) (30 min)
- 1:30 P.M. Opportunity for comment by audience (60 min)
- 2:30 P.M. Break (15 min)
- 2:45 P.M. Breakout sessions to determine SC description/traits (3 Breakout Sessions: New Construction-Reactors and Power Reactors (Plaza Ballroom #3), Materials-Industrial and Fuel Cycle (Roosevelt Room), Materials-Medical (Plaza Ballroom #1 and #2)) (150 minutes)
 - a. Panel members will be asked to write down what they see as primary traits of SC on individual post-it notes
 - b. Facilitator will collect post-it notes and request panel members provide their reasoning behind a sample of the suggestions
 - c. Facilitator will aid panel members in organizing the input into broad categories
 - d. Goal is for panel members to arrive at a list of SC traits they believe should be considered by the panel as a whole
 - e. Facilitator presents to breakout audience for comments
- 5:15 P.M. Closing Remarks/Summary/Takeaways/Next Steps (NRC/Roy Zimmerman) (15 min)
- 5:30 P.M. End of Day 2

Day 3 (8:30 AM - 5:30 PM)

- 8:30 A.M. Introduction/Ground Rules (NRC/Lance Rakovan) (10 min)
- 8:40 A.M. Recap of Day 2 (NRC/David Solorio) (10 min)
- 8:50 A.M. If Necessary Come Back Together and Determine the Description/Traits (Plaza Ballroom #1 and #2) (100 min)
 - a. Review description/traits produced from breakout sessions
 - b. May massage/revise the description/traits into a smaller number of more consistent format
 - c. Consensus or present prepared definition
 - d. Adding and subtracting words maybe both using yellow post it notes and Microsoft Word document to broadcast to audience (if time permits)
- 10:30 A.M. Break (15 min)
- 10:45 A.M. Opportunity for comment by audience (60 min)
- 11:45 A.M. Lunch (reflect on morning) (75 min)
- 1:00 P.M. Continue as a group to determine the description/traits (Plaza Ballroom #1 and #2) (120 min) a. Review description/traits produced
 - b. May massage/revise the description/traits into a smaller number of more consistent format
 - c. Consensus or present prepared language
 - d. Adding and subtracting words maybe both using yellow post it notes and Microsoft Word document to broadcast to audience
- 3:00 P.M. Comments on Policy Statement (Address questions in FRN) (Plaza Ballroom #1 and #2) (NRC/Alex Sapountzis and Maria Schwartz) (120 min)
- 5:00 P.M. Closing Remarks/Summary/Takeaways/Next Steps (NRC/Roy Zimmerman) (30 min)
- 5:30 P.M. Workshop Conclusion Day 3