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Questions on Certification Policy Provisions of the Food, Conservation,

Section 4103

and Energy Act of 2008 (P.L. 110-246) (FCEA).

— Dependent Care Cap Removal

1. Question:

Answer:

2. Question:

Answer:

3. Question:

Answer:

Will it be necessary to verify child care expenses?

The change in dependent care cost deduction has not resulted in a change
in the current verification requirements for dependent care costs.
Therefore, child care expenses must be verified if questionable or in all
cases, as a State agency option, as provided in 7 CFR 273.2(f)(2) and
273.2(f)(3), respectively.

Do State agencies have the option of removing the cap for all households
at their next scheduled review?

FCEA entitles persons to an uncapped dependent care deduction on
October 1, 2008. State agencies must ensure that all new cases will receive
the full dependent care deduction for which they are eligible by this date.
This will probably require systems changes to remove the current caps.
Similarly, State agencies with the capability of completing the change for
all households via a mass change must do so for the October 2008
issuance. Other State agencies that do not have this capability may
implement the un-capped deduction for ongoing cases on a case-by-case
basis, at the first opportunity to enter the case file (i.e., to record
information or changes or at the next redetermination). Any participating
household with dependent care costs in excess of the cap that have been
verified in the case file must receive restored benefits back to the October
issuance.

Does this policy apply to all dependent care, or just child care?

The removal of the cap on the deduction for dependent care costs does not
change the dependents to whom the deduction applies, as specified in
section 5(¢)(3) of the Food and Nutrition Act of 2008 and 7 CFR
273.9(d)(4). The amendment removes the caps of $200 per month for
dependent children under 2 years of age and $175 per month for all other
dependents. It applies to out-of-pocket dependent care costs that are not
already being reimbursed, not just to child care costs. If dependent care
costs are already being paid for by a third party, there is not a deductible
expense.
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4. Question:

Answer:

5. Question:

Answer:

Is there a relationship between un-capping the deduction and FSET
reimbursements?

There is no relationship between Section 4103, Eliminating the Dependent
Care Deduction Cap, and reimbursements for dependent care in the
Employment and Training Program. However, it should be noted that the
requirement that expenses paid for under section 6(d)(4) of the Food
Stamp Act (reimbursement for dependent care costs necessary for
participation in employment and training programs) will remain in effect
under the new law after October 1, 2008.

May a State agency un-cap the deduction for all approvals that occur in
September, even if that would un-cap a household’s deduction for

September?

No, the change in the law is not effective until October 1, 2008.

Section 4105 — Expansion of Simplified Reporting

6. Question:

Answer:

Under the revised policy, when will elderly disabled households need to
report that their income exceeds the gross income limit?

Simplified Reporting (SR) policy for households with gross income above
this threshold was established in August 2002 and December 2001 and
implementation of the FCEA provision should be based on this precedent.
Effective October 1, 2008, SR requirements for households with no earned
income in which all adult members are elderly or disabled persons are as
follows:

At initial application or recertification, such households with gross income
over the gross income limit (but not the net income limit) have no further
Federal reporting requirement until they must recertify or file an interim
report at the 12-month interval, whichever comes first. Such households
with income at or below the gross income limit must file a report if their
income goes over the gross income limit. Once the State agency acts on
the reported change and the household remains eligible, there is no further
Federal reporting requirement until they must be recertified, or must file
the interim report at the 12-month interval.

This policy will also apply to households with no earned income and in
which all adult household members are elderly or disabled that are
transitioned from Change Reporting (CR) to SR through a mass change or
an individualized case action.
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7. Question:

Does this provision require a State agency to change its method of
contacting CR households certified for 24 months under 7 CFR
273.10(£)(1)?

Answer: Yes. State agencies will need to ensure that households that are

8. Question:

Answer:

9. Question:

Answer:

transitioned to SR understand what they must report and have the correct
forms to use. The requirements for the interim report under SR are set
forth at 7 CFR 273.12(a)(1)(vii).

May elderly/disabled households with earnings be certified for 12 months
without requiring an interim report at 6 months?

No. Households with earnings must have a review every six months; this
may consist of either a redetermination at 6 months or an interim report at
the 6 month interval of a 12-month certification period. The FCEA did not
change this current policy.

If a State agency has a waiver to act on all changes, what must the State
agency do to add a group of households the FCEA has added?

The State agency will need to submit a waiver modification request.

Section 4107 — Increasing the Minimum Benefit

10. Question:

Answer:

Will the increase in the minimum benefit change the prohibition of
issuing benefits less than $10 for the initial month of certification, as
required in 7 CFR 273.10(e)(2)(11)(B)?

No. This regulatory provision originates from the Food Stamp Act at
Section 8(c)(1), which was not amended by FCEA.

Section 4119 — State Option for Telephonic Signature

11. Question:

Answer:

Has any State agency opted to utilize a recorded verbal assent as a
telephonic signature?

One State agency has expressed interest in this option in the past, but no
State agency has opted to implement this provision.

Thursday, July 31, 2008.max



12. Question: Does a PIN constitute a valid signature?

Answer: Section 4119 sets forth requirements for recorded verbal assents over the
telephone. The law does not preclude other approaches to electronic
assent that are not verbal, as already authorized under 7 CFR 273.2(c)(1).
For example, a telephonic system could require the applicant to enter a
passcode to enter the system and require pressing a key to indicate that
the applicant has signed the application. The key is that the State’s legal
counsel must agree that the method used to indicate that the application
is signed constitutes a legal signature in State law.
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