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o 2 kay 1974

Mr. I N
Quality Engineering Manager

I {ansas T
Dear ¥r. A

I am writing in response to your letter of April 19, 1974
in which you inquired whether various farm equipment manufactured
by your company would be considered consumer products under
section 3 of the Consumer Product Safety Act (15 U.S.C. 2052). ' .-
That section defines “consumer Product" as: _
® . . . any article, or component part thereof,
produced or distributed (i) for sale to a con-
sumer for use in or around a permanent or
temporary household or residence, a school, in
recreation, or otherwise, or (ii) for the per-
sonal use, consumpticn or enjoyment of a consumer
in or around a permanant or temporary household
or residence, a school, in recreation, or other-
wise."

The term “consumar product" does not include any article which 1s not
customarily produced or distributed for sale to, or use or consumption
by, or enjoyment of, a consumer. (Section 3(a)(1)(A), 15 U.S.C.
2052(a)(1)(A)).

The legislative history of the Act reveals that products which
are primarily or exclusively sold to industrial or institutional
buyers would be included within the definition of consumer product so
long as they were produced or distributed for use of consumers.

(H.R. Rep. Mo. 92-1153, 92nd Cong., 2d Sess. (1972)). The legislative
history also states:

"It is not intended that true "industrial products”

be 1ncluded within the ambit of the Product Safety

Conmission's authority . . . . [However,] [1]f the

manufacturer or distributor of an industrial

product fosters or facilitates its sale to or use

by consumers, the product may lose its claim for

exclusion 1f a significant number of consumers are X
thereby exposed to hazards associated with the N
product." (H.R., Rep. Ho. 92-1153, 92nd Cong., S U
24 Sess. (1972)). ST
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In view of the foregoing, if your company's farm products are
true industrial products, they would not be subject to the jurisdiction
of the Consumer Product Safety Commission. HOwever, the manufacturer
of a product has the responsibility to determine the distr{bution and
use patterns of its products and to act accordingly. In our opinion,
any doubts should be resolved in favor of considering a product to be
a consumer product.

You also inqufred whether your company {s subject to the reporting
requirements of section 15(b) of the Consumer Product Safety Act. The
manufacturers of all consumer products are subject to the reporting
requirements of section 15(b) of the Act (15 U.S.C. 2064(b)).

If you have any further questions concerning this matter, please
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let me know.

Sincerely,
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Hichael A. Brown
General Counsel

AHSchoem:tdr:4/30/74

cc: Secretary
Executive.Directc!;,
Director, BCM o~
Director, OSCA
Director, OFC (for distribution to Area Directors)
ASchoem
GC Files
GC Chron
GC Reading



