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Frederick S. Grahn, Esq.
Grahn & Grahn, Ltd.
Suite 1204
134 North La Salle
Chicago, Illinois 60602

Dear Mr. Grahn:

This is in response to your letter of October 15, 1986, in
which you ask for an advisory opinion concerning whether a hypo-
thetical firm would have any liability under either the Federal
Hazardous Substances Act ("FHSA") or the Poison Prevention
Packaging Act ("PPPA") because of a heavy-duty. oven* cleaner sold
to "restaurants, landlords and janitorial services.

In order to be regulated under the FHSA, a "hazardous sub-
stance" must be "intended, or packaged in a form suitable, for

use in the household or by children."See 15 U.S.C. S 1261(f),
f landlords and

(P) I (q)(l). While use by the employees o, _-__--_---
janitorial services could involve use of the oven cleaner in t
homes of consumers, the Commission's regulations, at 16 C.F.R.,
1500.3(c) (10)(i), state that the term "[hlazardous substance L
tended, or packaged in a form suitable, for use in the househo
. . . does not include industrial supplies that might be taken in
a home by a serviceman.... [a]n article labeled as, and market
solely for, industrial use does not become subject to [the FHS
because of the possibility that an industrial worker may take
supply for his own use." A copy of 5 1500.3(~)(lO)(l) 1s e
closed for your information.
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I hope this letter is helpful. Please do not hesitate to
contact me if you have further questions.

Enclosure



GRAHN & GIWHN,  LTD.

FREDERICK 9. GRAHN
.L /-

CATHERINE L. GRAHN October 14, 1986

SUITE 1204

134  NORTH LA SMLE

CHICAGO. ILLINOIS 60602

346-US2

346-6064

Office of the General Counsel
U. S. Consumer Product Safety Commission
Washington, D.C. 20207

Re: Kathryn A. Becker File

Dear Sir/Madam:

I am writing to request an advisory opinion based
on the following hypothethical fact patterns:

1.

2.

3.

ABC Corporation manufactures a heavy duty
cleaner.

-ver

Hydroxide.
The oven cleaner contains 10% Socium

ABC Corp. sells and distributes the
oven cleaner to restaurants, landlords and jani-
torial services. The oven cleaner is marked
"for institutional use only" and sold in cases
of four one-gallon bottles. It is not sold to
individuals and the gallon jugs do not have a
child-proof cap. In fact, its dispenser is
stopped on.ly by an easily removed funnel.

ABC sold its oven cleaner to XYZ Restaurant. An
employee of XYZ took one gallon of the oven
cleaner to his residence. A 20 month old child
whom the employee was baby-sitting ingested some
of the cleaner and received severe esophago-
trachial burns. Does any liability attach to
ABC.Corporation under the Federal Hazardous Sub-
stance Act and/or the Poison Prevention Packaging
Act?

The facts are the same as above, but ABC also
sells and distributes the oven cleaner to a
public school's maintenance department.
at all,

How, if

the
will this change ABC's liability under

FHSA and/or PPPA?

._-Thz&s...in advance for your assistance in this matter.
I -.“iti, b,

I \,';.'- -, \ I< 0./- Very truly yours,

GRAHN b GRAHN, LTD.
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The theoretical facts that you describe indicate that the
oven cleaner is never sold or distributed for other than
commercial purposes. Thus, under the principles described in the
preceding paragraph,
FHSA by virtue of

the oven cleaner would not be subject to the
its use by landlords,

janitorial services.
restaurants, or

a public
The addition of the fact of sale for use by

school's maintenance department would not .bring the
product within the scope of the FHSA, since that use is not one
involving use in the household or by children.

The PPPA applies only to "substance[s] which [are, amon
other things,] customarily produced or distributed for sale fc.
consumption or use, or customarily stored, by individuals in 0:
about the household." :L5 U.S.C. 5 1471(2). The fact that the
PPPA applies only to acts performed "by individual's" indicats
that the Act is not intended to apply to substances that a:e
present in the home on:Ly when being used by the employees tZ
landlords or janitorial services. Since use by a. school's
maintenance department is not "in or about the household," that
additional fact would not bring the product within the scope of _
the PPPA.

.
Therefore, under the facts hypothesized in your letter, we

would conclude that this1 oven cleaner is not subject to the re- .
quirements of either the FHSA or the PPPA. In making this deter-
mination, we consider it significant that the product would never
be available in a retail store.

I should note, however, that if claims such as that the
oven cleaner kills'germs or sanitizes are made in connection with
the distribution of the product, the product would be considered
a pesticide under the Federal Insecticide, Fungicide, and
Rodenticide Act ("FIFRA"), which is administered by the U. S. En-
vironmental Protection Agency. 7 U.S.C. S 136. There may be la-
beling or child-resistant packaging requirements applicable to
the product under FIFRA.

The views expressed in this letter are based on the most
current interpretation of the law by this office. However, they
could be changed or superseded subsequently by the Commission.
In addition, in appropriate circumstances, the judicial system
would be the ultimate interpreter of the law in this area.


