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SUBJECT: Clarifications of the American Recovery and Reinvestrnent Act of 2009

Employment and Training Questions and Answers #7

TO: RegionalDirectors
Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP)
All Regions

Attaqhed are questions and answers in response to issues raised by States through various

discussions of the SNAP Employment and Training Program and the effect of provisions

of the Arnerican Recovery and Reinvestment Act of 2009 (P.L. I I l-5), which was

enacted on February 17,2009,

Please direct any questions to Moira Johnston, Mike Atwell or Dale Walton,

a^lrtrf M ,
Arthur T. Foley
Direclor
Program Development Division
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Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) and the
American Recovery and Reinvcstment Act of 2009 (ARRA)

Effect on Employment and Training (E&T)

Ouestions ?.!rd Answers # 7

Qucstion 1. Under ARRA if an ABAWD does not participate, should the months be

counted as ineligible under 7 CFR273.24?

Answer: No. Under ARRA, there are no ineligible months. The ABAWD may

volunteer to participate in E&T, but he/she (or any volunteer) may not be

subjected to disqualification or the time limit for not participating.

However, if a Statc offers a program that meets the standards of section
6(o)(b) and (c) (qualifying work/workfare programs) of the Food and

Nutrition Act of 2008, the 3-month time limit applies and any month in
which the ABAWD does not participate is counted as one of the 3

months. When the ABAWD exhausts the 3-month limit, he/she becomes

ineligible for benefits.

Question 2. Does ARRA eliminate "pledge" designation for pledge States?

Answer: No. States that continue to impose the time limit of section 6(o) of the Act
and commit to offering a qualifying work/workfare program lo at-risk
ABAWDs retain their pledge status and cligibility for a share of the $20
million ABAWD grant.

Question 3. The 2008 Farm Bill shortened the period in which E&T funds remain
available to l5 months, Are FY 2008 funds still available until expended

or did ARRA alter the answ€r to this question?

Answer: ARRA has no effect on the Farm Bill provision limiting the availability of
100 percent Federal E&T funds to l5 rnonths. However, that limit did not

take effect until FY 2009; FY 2008 canyover funding remains available
until expended" There is funding sn hand for State agencies thal
determine they need additional rnoney 1o support their E&T progams.
Interested State agencies must submit a written justification for their
requests, along with revised tables 4 and 5 to the Director, Program
Developrnent Division, for review.
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Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP)
Employment and Training Questions and Answers

Will States have to revise fiscal year (FY) 2009 E&T plans as a result of
the ARRA provision suspending the 3-month time limit for able-bodied
adults without dependents (ABAWDS)?

States must revise their E&T plans if their activities undergo major
changes, The revised plans must reflect changes starting from the time of
the change. The revision should describe the change(s), identify the
period for which the change is in effect, and provide revised tables 4 and 5

to identify the effect ofthe change(s) on the operating budget and costs by
category,

Willthere be additional guidance for FY 2010 E&T Plans?

We will be providing guidance in the upcorning FY 2010 100 percent

Federal E&T grant ailocation memorandum.

Will there be changes to the form FNS-583 (quarterly reporting form for
E&T and ABAWDs)?

No changes to the FNS-583 are anticipated since ABAWD provisions will
be reinstated October 2010. States will report no ABAWDS on the form if
ABAWDs are exempted.

If a State changes its E&T program to voluntary only, do current E&T
penalties end immediately?

Cunent penalties must continue until completed. If a permanent penalty
was imposed it will continue,

If a current pledge State stops offering qualifying ABAWD work/workfare
prograrn opportunities effective April l, does it have to place ABAWDs in
normal E&T activities?

No. In accordance with section 6(dX4XD)(i) and (ii) of the Food and
Nutrition Act, a State agency may exempt from E&T any individual or
group of individuais it chooses. Thus, it does not have to provide E&T
activities for these individuals.

Will FNS make the unspent portion of the FY 2009 $20 million ABAWD
grant and/or the FY 2010 grant available for Statcs to request in the form
of 100 percent E&T grant funds that can be spent on any E&T participant?
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No. By statute (7 u.S.C. 2025(hXlXE)) the additional $20 million annual

gmnt must be used to serve at-risk ABAWDs. ARRA provisions have no

effect on that requirement and FNS intends to allocate the FY 2010

ABAWD grant among those States that commit to providing a qualifying
work opportunity to at-risk ABAWDs not exempted by the State under

ARRA.

How long can components go on?

There is no lirnit to how long an E&T component may run. Each State

agency determines the length of time a participant spends in any E&T
component it offers, as well as the sequencing of successive component
participation, The only limitation suggested by SNAP regulations is that
job search cannol be a continuous, year-round participation requirement.

Do parricipants in E&T who are doing workfare have to increase their
work hours due to lhe increase in SNAP benefits from the stimulus
package?

tf the household's allotment increases, the State may assign the household

more hours to work. However, there is no requirement that the household
must work the maximum number of hours allowable (obtained by dividing
the household SNAP benefil by the highcr of the applicable Federal or
State minimum wage).

Our State reimburses ABAWDs in SNAP E&T components just $25 per

month for transportation. Can the State increase the amount of the

reimbursernent?

Yes, States may increase reimbursement amounts for transportation to

amounts grsater than $25. Final regulations published June 9,2A06, Food
Stamp Program: Employment and Training Program Provisions of the

Farm Security and Rural investment Acl of 2002, eliminated the $25 cap

for transportation expenses effective August 8, 2006.

If the reimbursement amount is increased, could State administrative
money in the ARRA be used to cover the State's fifty percent share of the

transportation reimbursement?

No. State agencies can use ARRA administrative funding to pay 100

percent of reirnbursement costs. However, they cannot claim 50 p€rcent

reimbursement of funds made available to them by the Federal
government. Additionally, they must report the expenditures on a separate

SF-269 created especially for ARRA spending. They should also submit
an E&T ptan modification, explaining how they are using the money and

revising their Tables 4 and 5 to show the extra funds,


